Crveno vino bogato je bioflavonoidima koji dokazano smanjuju upale te sprječavaju zgrušavanje krvi. Ono sadrži i snažan antioksidans resveratrol koji prema nekim istraživanjima ograničava srčanu fibrozu - prilično čest uzrok smrti. Iako se od pamtivijeka crno vino spominjalo kao lijek, detaljna znanstvena istraživanja potaknuo je često spominjani francuski paradoks.
Francuska kuhinja naime podrazumijeva prilično obilnu i masnu prehranu, ali istovremeno, Francuzi imaju bitno manju pojavnost bolesti srca i krvnih žila naspram drugih zemalja, posebno Amerike. O djelovanju resveratrola još uvijek se vodi znanstvena debata, no ono što sigurno znamo o povoljnom učinku crnog vina govore studije koje su pokazale da je njegova umjerena konzumacija (dnevni unos do 150 ml za žene i do 200 ml za muškarce), povezana s otprilike 30% manjim rizikom za nastanak kardiovaskularnih bolesti.
Dobar argument za nadolazeće Martinje, s naglaskom na umjerenoj konzumaciji!